Dojmy z 29. POPPLEGu (08/2021)

Dojmy z hrania hier na augustovej hernej akcii POPPLEG v Levoči, kde nás malo byť málo, ale nakoniec bolo dosť, zažili sme ako sa euro hraje súťažne a hlavne – Pali si zahral vláčikovú hru!!! (Čo Matúš presral na rodinnej oslave.)


Základ je priniesť dostatočné množstvo hier, lebo vieme, akí sme občas rozmaznaní pri výbere. Checked √


Na zahriatie je dobré si pripomenúť časy, kedy málokto rozbehal Dobyvateľov vesmíru a ešte menej ľudí si zapamätalo ikonografiu, že? Ale pekne sme si s Rišom zaspomínali. Checked √


Môžu to byť aj divné hry od bársjakých samozvaných “raketových inžinierov“, kde prvé dve hodiny slúži obria mapa ako podložka pod karty. High Frontier 4 All. Checked √


Pali a vláčiková hra – Snowdonia tenkrát poprvé a nie v súvislosti s bezbrehým hejtom. Checked √

Tuto sa prvýkrát trošku pristavím. Jožko má poslednú dobu dosť dobrý odhad na hry, ktoré sa mi budú alebo nebudú páčiť. Tak som sa po rokoch odmietania vláčikových hier dal na túto nahovoriť. ALE je to preto, že z princípu odmietam tie vláčikové hry, kde sa, čuduj sa svete, stavia na hexovej mape trať z miesta A do B, z C do D atď., čiže všetky tickety, steamy či railroady a im podobné idú mimo mňa. Ale Snowdoniu si rád zahrám aj nabudúce, lebo:

  • Tá hra je proste vtipná a robí si tú srandu sama zo seba – už len tie názvy lokomotív (Wyddfa), koľajnice na oblohe, železničiari ktorých musíš ťahať z pubu, aby prišli kopať drť a scenáre s kozou alebo Yetim.
  • Minimalistický resource management a worker placement s 2 meeplami je krásne tesný a človek má pocit ako pri starej dobrej Agricole, kde tretí worker bol niečo ako vynález kolesa – zrazu ste mohli toho toľko urobiť :).
  • Vo dvojici to funguje ako pekná preťahovaná – buď si zoberiem drť a vydrbem s protihráčom, ale čo keď si ju nezoberie, získa žetón prvého hráča a ďalšie kolo vydrbe on so mnou.
  • A do pomerne strategickej časti vám hra drbne Event track. Ale nie obyčajný, že každé kolo sa niečo udeje. Udeje sa vtedy, keď niekto vytiahne z vrecúška náhodne určitý počet bielych kociek – a to je niečo ako keby do izby, kde hráte, preletel prievan a poposúval vám karty a zdroje a vyfúkol naplánované ťahy z hlavy.

A dávam za pravdu Jožkovi – táto hra je pre svoju nedostupnosť a napriek svojej genialite a prístupnosti dosť prehliadaná. Nabudúce hráme s kozami a nebude to Titty Grab.


Meanwhile in space…objects errected. A Jany s Martinom a Rišom dokázali niečo urobiť, ale nevedia, či to bolo dosť.  A dosť bolo rádoby vtipných poznámok. Hoši proste rozbehali legenadárny Eklundov High Frontier, čo je mimochodom momentálne hra, ktorú vlastní väčšina z našej hernej skupinky. Come on!


Presvedčiť Jožka, že aj Pax Porfiriana je vlastne prehliadaný skvost. Checked √

Ale že to hneď aj zahráme? Mokrý sen proste. Jožko už bol trošku zoznámený so systémom paxov od Eklunda – hral Rennessaince, ale aj od Wehrleho – hral nedávno Pamir. Nebudem napínať – Por(no)firiana sa mu zdala najpodarenejšia. Ja som bol však veľmi rád, že priebeh hry nám umožnil zažiť hádam všetky zákutia gameplaya a hru som tak mohol ukázať v jej plnej šírke. Od ekonomickej depresie, cez nakopnutý engine s rýchlo sa meniacim trhom, pravidlovú obskurditku s Chain Railroad (To je inak jediný railroad, ktorý hrajem – železničné prepojenie Sonory s Chihuahuou cez Sierra Madre v Mexiku, bitch!), zákernosti, prepady, vraždy, znárodňovanie podnikov a dokonca došlo aj na budovanie Private Army a záver kedy som vyhral o 2 pesos na Gold Victory. Krásna partia!


Keďže Martin nedoniesol dexterity blbinu (ďakujeme mu za shameful support :), Jožko doniesol dexterity blbinu Meeple Circus. Checked √

Fakt to bola sranda – za zvukov cirkusovej hudby staviate podľa kariet akrobatické zostavy. V záverečnom kole to dokonca musíte nejak komentovať zvukmi typickými pre vystúpenia – jeden aukal, keď na artistov ukladal zviera, druhý skackal na stoličke pri zvukoch činely a tretí robil Áááá hop! pri každom uložení meepla, pričom sme mohli trashtalkovať v tom kole, kým jeden staval. A Jožko sa môže vyhovoriť, že skončil posledný preto, že to vysvetľoval :). A vyhral to Jany – veď uznajte toto postaviť. Áááá hop!


Po rannom rozcvičení v cirkuse, Jožko opäť musel vysvetľovať. And there´s more! Aj plán rozkladal. And there´s more! Aj karty a všetky veci na herný plán musel nasetupovať. And there´s more! No proste Maracaibo!

V tejto hre hráte za hráčov, ktorí chcú nahrať najviac víťazných bodov. Prvozúčastnený Vlado musel počas tohto point salat-u pookriať. Ja som sa slušne strácal, no a Jožko vysvetľoval, takže sa nejak rátalo, že bude posledný :). Pfister tu skombinoval hádam všetky svoje predošlé hry, takže musíte rozmýšľať akoby ste hrali naraz všetky jeho predošlé hry – takto si moje mentálne zaostávanie za Jožkom a Vladom vysvetľoval môj mozog. V hre ste (asi) kolonialisti v Karibiku a preto sa plavíte (a získavate body bojom a plnením misií), preskúmavate džungľu (a získavate body a iné výhody) a ešte mombasujete kocočky na herný plán vo farbách koloniálnych mocností a posúvate sa na trackeroch týchto mocností, aby ste získali víťazné body. A to nie je všetko – upgradujete si loď a odomykáte tým silnejšie akcie. Ale ešte máte aj karty pomocníkov, ktoré majú kopec ikoniek so všakovakým využitím. No a ešte špeciálne stavby sa postupne objavujú a odrátavajú postupne 5 kôl tohto za roh komplexného eura. A ešte si môžete pridať vlajku na loď, ak splníte všetky základné misie.

Bolehlav pre mňa ako prasa a Vlado by to po prvej partii zahral zasa. Kým si Jožko a Vlado brali karty podľa funkcie, ja som zvolil tzv. Matúšovu metódu najväčšej osamotenej ikonky – bral som karty, kde bolo najmenej symbolov. Asi som si to potreboval vyskúšať, aby som si to už nepotreboval nikdy zahrať. Je tam toho až príliš veľa a mne tento sandbox nevyhovuje. Niekto to rád tesnejšie. A Vlado vyhral o dve zákruty, hlava mu šla ako mašina (aj preto je na fotke troška rozmazaný) – a už rozumiem prečo rád hrá hry do hĺbky :). Komplexné eurko – Checked √


Meanwhile on the other side…Pax Pamir 2nd Ed. a Krvavý trón


A keďže aj niečo menej komplexné ku vínu sme si chceli zahrať, tak sme si zahrali Veni – Vidi – Viti-culture. Checked √

Hra je to geniálna – jednak sa dá hrať aj po 6 pohároch vína a po druhé to Jožko dokázal vyhrať o jediný bod s tým, že splnil len jednu jedinú objednávku vína aj to na konci hry. Možno som mal už čo to v krvi, ale jak toto dokázal?!


Meanwhile…Specter Ops a Sorcerer.


Zopakovať si po<> debakel v módnej hre od poľského autora neschopného vyladiť pravidlá a wording ani v 3. edícii? Checked √ PRÊT-À-PORTER!

Dopodrobna som hru rozoberal v minulých dojmoch, takže to len stručne zhrniem priebeh hry. Pôžičky, zamestnanci, budovy, kontrakty, strihy, látky, PR x 4 kolá. Na konci som to síce vyhral so 404 bodmi, ale Rišo sa na konci dotiahol s 392 bodmi a Jany, ktorý robil najlepšie prehliadky, skončil za nami s väčším bodovým rozostupom. Ale aspoň je nabudený si to zahrať znova :). Stále však nie som presvedčený, že to ostane v mojej zbierke.


Záver soboty v duchu kooperatívnej naháňačky – Atentát na Hitlera a.k.a. Black Orchestra. Checked √

Rišovi som nasľuboval, že hra na hard difficulty bude určite lepší zážitok, ako hra na easy difficulty a v podstate sa to splnilo. Zažili sme hru, ktorá bola výnimočná v niekoľkých bodoch:

  • ešte sa nám nestalo, že by sme toľkokrát skončili vo väzení a dokázali sa takmer okamžite dostať von,
  • ešte sa nám nestalo, aby sme túžobne očakávali raziu Gestapa, aby nás ako taxík zviezli do Berlína,
  • a ešte sa nám nestalo, aby sme hodili vo všetkých troch pokusoch o atentát na kockách veľké hovno.

Nakoniec vo väzení skončili všetci spiklenci, takže sme prehrali, ale myslím, že sme sa dobre zabavili.


Čo môže byť viac ako zasvätiť nedeľné ráno legendárnemu filleru? Neanderthalchecked √

Túto Eklundovu pecku sme už hrali nespočetkrát, preto ma teší, že sme opäť zažili nový priebeh hry, kde musím vypichnúť tieto úsmevné abnormálnosti (no pre mňa ako zosadeného alfasamca až tak úsmevné neboli):

  • keď sa hrôzami zbedačená skupinka archaikov ide pokúsiť uloviť kamzíka alebo aspoň kostičky z mršiny poobhrýzať, dovalí sa Janyho tlupa neandertálskych sodomitov a totálne anihilujú môj kmeň – všetkých mi pobil a kamzíci sa len prizerali bez toho, aby sa ich títo pahltní uctievači bezodného hltana pokúsili uloviť (lebo síce bezcitne zabíjajú ľudí, ale inak sú zberači, že?),

  • epická bitka troch tlúp lovcov o mršinu,

  • a sladká pomsta posledných dvoch členov archaikov, ktorý vyspelému manželovi a dvom dcéram, ktoré som jediné dokázal ochrániť pred snehovou búrkou, ukazuje, ako sa jazdí na dvoch podrobených zatúlaných neandertálcoch, čo sa jak prašivé skunky ponížene plazia po štyroch, aby nosili svojho pána.

Inak to Jany zahral veľmi dobre zase, promiskuitná sexualita mu sedí a Rišo sa veľkú časť hry držal, no na konci to nejak dokašľal. Jany nás pobil rozdielom triedy a keď už mal vylovené všetko, čo sa dalo na trofeje využiť a na inak zaľadnenom severe sa objavili veledaněk či aká skliata mater, okamžite tam tí jeho termiti nabehli a vyhlušili ešte aj tento druh. A inak tí neandertálci Janyho – promiskuitní sodomiti to boli, šak jedinej ženy nemali dlhšie v tom hniezde neresti a aj tú jednu do búrky zhynúť poslali. HaMba im!


Kým sme s Rišom a Janym absolvovali 10 + 5 extra kariet udalostí pre wurmské zalednení, toť sa ešte odohralo: Arnak (Jožko povedal, že ho nepotrebujem a že on áno), Res Arcana a El Dorado. конец!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.